.

2015/01/01

Glycemic Index under the microscope - Indeks glikemiczny pod lupą

    Today I will present the most important information about the correlation between glycemic index, insulin resistance and hated by me acne.

    I tried out all available on the market cosmetics and methods to combat acne (including laser) and in the long run nothing helped me, so I decided to live from 1 January with the principle "You are, what You eat."
    All in all, there are plenty of  special diets and nutritional rules to purify the skin, but what actually has spoken to me, was the principle of  selecting food products in terms of increasing blood glucose after consumption of these products. This sounds quite surprisingly? You can ask, what kind of impact does the glucose have on the acne? As it turns out significant!

What is the glycemic index (IG)?
The Glycemic Index (IG) is nothing else, but an ndicator of sugar/ starch content in carbohydrate product.
In a nutshell: the higher the IG is, the faster the glucose jump apperas in blood .

Why the controll of IG is so important?
After consuming a large meal rich in carbohydrates, or high IG foods, there is a sudden jump of glucose, insulin, and insulin-like growth factor called IGF-1.
Caution! Cow's milk is very rich in IGF-1! Insulin and IGF-1 result in increased production of androgens. Androgens circulate throughout the body, reaching also into the skin, where it stimulates the excessive production of sebaceous glands. And that's when we came to the relationship between insulin resistance and disorders secretion of sebum.

Classification of glycemic index
IG value is averaged, which is obtained by measuring glucose in a group of people, and then from  the resulting data, you can calculate the average.
  • Low IG under 35
  • Medium IG between 35-50
  • High IG above 50
***

Dziś przedstawię najważniejsze informacje o zależności pomiędzy indeksem glikemicznym, opornością insulinową, a znienawidzonym przez mnie trądzikiem.


Ponieważ wypróbowałam wszystkie dostępne na rynku preparaty i metody do walki z trądzikiem (łącznie z laserem) i na dłuższą metę nic nie pomogło, postanowiłam wdrożyć do mojego życia od 1 stycznia zasadę " You are, what You eat."


W sumie istnieje mnóstwo specjalnych diet i zasad żywieniowych by oczyścić skórę, ale do mnie przemówiła właśnie zasada doboru produktów żywnościowych pod kątem wzrostu glukozy we krwi, po ich spożyciu. Brzmi to dość zaskakująco? W końcu jaki wpływ na trądzik może mieć glukoza.. jak się okazuje znaczący!


Czym jest indeks glikemiczny (IG)?


Indeks glikemiczny (IG) to nic innego jak wskaznik zawartości cukru/skrobi w produkcie węglowodanowym.
W dużym skrócie: im wyższa wartość IG, tym szybszy skok stężenia glukozy.

Jaki wpływ ma IG na skórę?


Po spożyciu obfitego posiłku bogatego w węglowodany, czyli produkty o wysokim indeksie glikemicznym, dochodzi do nagłego skoku glukozy co prowadzi do hiperinsulinemii (wysoki poziom insuliny) a to wywołuje odpowiedz hormonalną w organizmie, ktora obejmuje:

  •  podwyższenie insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1- czynnik ten wspomaga wzrost komórek skóry oraz zwiększa produkcję androgenów
  • obniżenie poziomu IGFBP-3 czyli białka wiążącego IGF1- obniżony poziom wpływa na zwiększoną biodostępność IGF-1 i androgenów we krwi

 Androgeny krążą po całym organizmie docierając również do skóry, gdzie pobudzają do nadmiernej produkcji gruczoły łojowe. I w tym momencie doszliśmy do związku między opornością insulinową, a zaburzeniami w wydzielaniu sebum.


Uwaga! Mleko krowie jest bardzo bogate w węglowodany i przez to ma bardzo wysoki ładunek glikemiczny. Co więcej, w mleku znajdują się hormony stymulujące wzrost, w tym IGF-1. Kolejnym składnikiem mleka, który szkodzi naszej skórze są białka. Białka zawarte w mleku mogą powodować wysyp zaskórników przez blokowanie porów skóry. 



Klasyfikacja indeksu glikemicznego


Wartość IG, jest to wartość uśredniona, którą otrzymuje się przez pomiar glikemii u grupy osób, a następnie z otrzymanych danych wylicza się średnią.
  • Niski IG ponizej 35
  • Średni IG pomiędzy 35-50
  • Wysoki powyżej 50 

Przykładowe produkty z klasyfikacją IG





Bardzo plecam stronę poświęconą diecie Montignaca, gdzie można znalezć rozszerzone Tabele z produktami o niskim, średnim i wysokim IG
oraz oficjalną stronę poświęconą diecie Montignaca, gdzie można wpisać dowolny produkt spożywczy i po wpisaniu pokaże nam się wartość IG klik!


Mam nadzieję, że temat okazał się interesujący, może ktoś ma już doświadczenia  i może powiedzieć coś więcej? Ja czekam na  widoczne efekty, więc temat IG będzie ze mną na dobry początek do końca marca. W kolejnych postach będę między innymi prezentować własne jadłospisy uwzględniając możliwie najniższy IG. 


Agata



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

widzę, że zapowiada się bardzo interesujący blog, dodaję do ulubionych i czekam na nowe posty:) pozdrawiam panią farmaceutkę:)!

Prześlij komentarz