.

2015/01/11

Zakwaszenie organizmu - jego symptomy i skutki

Gospodarka kwasowo zasadowa powinna być utrzymana w równowadze, jeśli chcemy być zdrowi. Dość dużo mówi się o zakwaszeniu organizmu, ale co tak naprawdę to oznacza? Czym są tak zwane kwasy, a czym zasady i jaki wpływ mają na nasze ciało?W dzisiejszym poście postaram się nieco przybliżyć temat :)


Czym jest kwasica?

Kwasica metaboliczna w teorii oznacza zaburzony stan równowagi kwasowo-zasadowej, wówczas dochodzi do nagromadzenia we krwi nadmiernej ilości substancji o charakterze kwaśnym, a pH krwi spada poniżej wartości 7,35.



Jakie objawy fizyczne mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu?

Na początku są to przede wszystkim defekty urodowe:


- łamliwe włosy i paznokcie
- podkrążone oczy
- egzemy skórne, zaczerwienienia i pryszcze

Pózniej dochodzą również inne objawy:

- bóle głowy
- zatrzymanie wody w organizmie, opuchlizny
- szybki i głeboki oddech, tzw głód powietrza
- problemy z koncentracją
- niestrawność, zaparcia
- zawroty głowy,
- nalot na języku
- gorzki lub kwaśny posmak 
- osłabienie fizyczne

Zauważa się również ogólne przemęczenie organizmu, wynikające właśnie z zakwaszenia. 
Organizm zużywa zapasy energii na utrzymanie w ryzach gospodarki kwasowo-zasadowej, a my odczuwamy zmęczenie.
Do eliminacji kwasów organizm wykorzystuje np płuca, które wydalają dwutlenek węgla, bądz nerki które przefiltrowują wszystko co złe ;)

Skutki zakwaszenia organizmu

Wymienione wyżej objawy oczywiście bardzo łatwo jest przypisać innym chorobom, lub po prostu w codziennym życiu je ignorować. Jak wiemy licho nie śpi i zarówno kwasica bądz zasadowica mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. 
Jeśli mamy do czynienia z kwasicą, to mamy również zakwaszony mocz. Z moczem tracimy drogocenne jony Na i K. Utrata wody i elektrolitów prowadzi do odwodnienia, hipowolemii (utrata płynów pozakomórkowych) i niedociśnienia. 
Ostateczne kwasica i odwodnienie ograniczają świadomość , aż do wystąpienia śpiączki. 
Śpiączka wynikająca z toksycznych wpływów kwasicy i odwodnienia prowadzi do śmierci, jeżeli nie zostanie wprowadzone właściwe leczenie. 

Jak sprawdzić czy jest się zakwaszonym?

Mierzenie wartości pH moczu, pozwala w łatwy sposób ustalić odczyn moczu. Norma: 4,6-8,0.
Niskie pH czyli poniżej 4 może pojawiać się w przebiegu takich chorób jak: rozedma płuc, cukrzyca, odwodnienie czy głodzenie . 
Gdy nie cierpimy na wyżej wymienione choroby a pH moczu jest niskie może to świadczyć właśnie o zakwaszeniu organizmu.

W aptece można bez problemu kupić testy paskowe do pomiaru pH moczu. 
Bardzo ważne jest by pomiary wykonywać conajmniej 3-6 dni.


W jaki sposób odkwasić organizm?

Gdy dotyczy nas problem zakwaszonego organizmu, najlepiej skupić się na stylu życia jaki prowadzimy.
Warto wziąć pod lupę sposób odżywiania i łączenia produktów spożywczych.
Produkty jakie na codzień spożywamy można podzielić na:


kwasotwórcze

mięso, drób, wędliny, tłuszcze zwierzęce, masło, jajka, sery, biała mąka, ryż, makaron, kasza jęczmienna, słodycze, alkohol, kawa

alkalizujące

mleko, warzywa i owoce: buraki, seler, ziemniaki, marchew, pomidory, a z owoców jabłka, banany, melony, czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, truskawki.

Żywność o właściwościach kwasotwórczych nie musi mieć kwaśnego smaku. Kwasotwórcza oznacza, że ulegając procesom przemiany materii, produkowane są również kwasy. 
Analogicznie dzieje się z żywnością alkalizującą. 
Przez kojarzenie cytrusów z  kwaśnym smakiem, automatycznie zakwalifikowalibyśmy je do grupy kwasotwórczej, musimy wiedzieć, że w praktyce wykazują one działanie alkalizujące. 

Sukcesem do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej jest zachowanie zbilansowej diety. 
W tym przypadku zbilansowana dieta oznacza skomponowanie posiłku tak by np.  mięso działające kwasotwórczo zneutralizować burakami działającymi zasadowo.


Mimo, że zakwaszenie organizmu póki co jest mi obce, to na pewno wprowadzę zasadę zbilansowanej diety, w końcu staram się jeść zdrowo i świadome łączenie produktów mi w tym bardzo pomoże.




Agata




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz